rubiks hjarntraning
4 minuter

Hjärnträning är lika viktig som fysisk träning. Med hjärnträning kan du se till att din hjärna håller sig frisk och glad. Vill du ge din egen hjärna lite extra träning och stimulans? Då ska du testa ett eller ett par olika hjärnträning spel. Här är några exempel på spel och övningar som kan träna din hjärna på olika sätt.

Minnesspel

Minnesspel av olika slag är riktigt bra och effektiva hjärnträning spel som hjälper dig att träna upp ditt minne. Det allra vanligaste och mest populära minnesspelet genom tiderna är memory. Om du inte redan vet vad memory är, är det ett spel som består av brickor med olika bilder på. Varje bild finns på två brickor, vilket bildar ett par. Alla brickor vänds upp och ner och blandas runt på ett bord. Spelarna turas sedan om om att vända på brickorna tills de hittar ett par. Det gäller alltså att komma ihåg vilka bilder som gömmer sig under varje bricka. Spelaren med flest par vinner spelet.

Det finns många andra typer av minnesspel som man kan spela. Du kan till exempel spela spel där du under ett par sekunder får se ett motiv. Under denna tid ska du försöka att komma ihåg så många detaljer på motivet som möjligt. När bilden försvunnit ska du berätta så mycket du kan om vad du såg på bilden. I andra versioner av detta spel får du flera olika valmöjligheter att välja mellan. Endast ett val är det riktiga. Detta är ett riktigt kul hjärnträning spel.

Planerings- och strategispel

Det finns många bra hjärnträning spel som fokuserar på planering och strategi. Dessa typer av spel hjälper dig att bli bättre på att planera och förbereda dig på saker i framtiden. De kan även hjälpa dig att bli mer fokuserad och koncentrerad. Ett exempel på ett sådant spel är mahjong. Mahjong är en riktig klassiker som många spelar för att hålla hjärnan i trim. Detta spel spelas oftast med fyra deltagare, men det finns även versioner för dig som hellre vill spela ensam.

Om du gillar dataspel med planering och strategi är Civilization-serien en riktigt bra spelserie. I dessa spel spelar du som en av världens många kända civilisationer. Dessa spel fokuserar mycket på resurshantering och politiska relationer, vilket kan ge en mycket spännande twist till ditt hjärnträning spel.

tran hjarn

Ordspel

Älskar du att lösa korsord? Då finns det riktigt bra hjärnträning spel även för dig! Det finns nämligen massvis av olika ordspel att spela, antingen på egen hand eller med andra. Om du vill spela ordbaserade hjärnträning spel på din telefon, kan du ladda ner appar som till exempel WordFeud eller liknande spel. Sådana spel är perfekt hjärngympa för dig som verkligen älskar stavning och grammatik. Dessa spel hjälper dig inte bara med att få en mer vältränad hjärna. De hjälper dig även att få ett mycket större och mer varierat ordförråd. Ju mer du spelar spel som dessa, desto mer varierat kommer ditt språk att bli. Det är ju alltid kul att kunna skryta med sina språkkunskaper, eller hur?